Enjoy Life's Cookies for Everyone

söndag 13 november 2011

Jamie's 30-Minute Meals

Fars dags presenten som min make fick av våra barn blev det en kok bok av Jamie Oliver.Jamies 30-minute meals är en fin kokbok med härliga recept och underbara bilder.I kokboken är det många fina bilder både på maträtterna som han lagar och även bilder på när han lagar maten. På den ena sidan i boken står alla recepten på det som Jamie lagar och på den andra sidan kan man se bilder som han gör just på den rätten. Både när det gäller förrätt,varmrätt och efterätt. Boken erbjuder alla de recepten som man har sätt honom laga på tv. Ett recept som min man har provat är: Piri Piri kycklingDet är inte riktigt samma som receptet utan de skiljer sig lite gran av vad receptet erbjuder.Han använder sig mer av, choklad, balsam vinäger, Thi-Chili och vanlig chili än vad Jamie har i sitt recept.Det blir starkt och det blir väldigt gott, om man gillar stark och het mat, ska man prova detta.
Pajerna som Jamie har gjort har vi inte prövat.

Antal portioner: 4
Ingredienser Kyckling 4 st kycklingklubbor, stora med skinn 1 st röd paprika 1 st gul paprika 6 st timjankvistar Piri piri-sås 1 st rödlök 4 st vitlöksklyftor 1-2 st piri piri (liten chilifrukt) 2 msk rökt paprikapasta 2 st citroner 4 msk vitvinsvinäger 2 msk Worcestershiresås 1 kruka basilika, färsk Potatissallad 1 st potatis, medelstor 2 st sötpotatisar 0.5 st citron 1 st röd chilifrukt 1 näve koriander, färsk 50 g fetaost Tillbehör 100 g ruccola, färdigsköljd 0.5 st citron Övrigt Olivolja Extra fin jungfruolivolja Havssalt Svartpeppar Gör så här
1. Förbered utrustningen och ta fram alla ingredienser.
Sätt ugnen på 200 grader
2. Kyckling – del 1 Hetta upp en stor grillpanna på hög värme.
3. Lägg kycklingklubborna med skinnsidan neråt på en plastskärbräda och banka till köttet några gånger. Skär några skåror i varje klubba. Det hjälper smakerna att tränga in men framför allt blir köttet klart lite snabbare.
4. Krydda och ringla olivolja över kycklingen.
5. Lägg bitarna med skinnsidan nedåt i en grillpanna.
6. Vänd kycklingen när den blivit gyllene på undersidan.
7. Pajer – del 1 Mjöla en ren bakbänk.8. Rulla ut smördegen, dela den på hälften så att du får två stycken 20 x 20 cm kvadrater. Lägg en av dem i kylen och spara till en annan dag.
9. Strö några nypor malen kanel över smördegen.
10. Rulla ihop som en rulltårta och skär rullen i sex delar.
11. Sätt ner rullarna med snittytan uppåt i en muffinsplåt.
12. Tryck ut degen med tummarna så att den är platt i botten och når upp till kanten på formen.
13. Sätt in formen i övre delen av ugnen och grädda i 8-10 minuter, eller tills pajerna fått färg.
14. Potatissallad – del 1 Tvätta potatis och sötpotatis och halvera dem på längden.
15. Lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med en halv citron.
16. Täck över formen med plastfolie och tillaga i mikrovågsugnen i 15 minuter på full effekt.
17. Kyckling – del 2
Vänd kycklingen.
18. Pajer – del 2
Skeda ner crème fraîche i en liten skål.
19. Tillsätt ägg, vaniljextrakt, 1 matsked socker och rivet apelsinskal (spara apelsinen).
20. Blanda väl.
21. Piri piri-sås Skala och grovhacka rödlöken. Lägg den i mixer eller matberedare med skalade vitlöksklyftor.
22. Lägg ner chili (skär bort stjälkarna), paprikapasta, citronskal, citronsaft, vitvinsvinäger, Worcestershiresås, basilika, lite vatten samt en rejäl nypa salt och peppar.
23. Mixa slätt.
24. Kyckling – del 3 Skär paprikorna i stavar och lägg i grillpannan.25. Skruva ner värmen till mediumvarmt och fortsätt röra runt.
26. Pajer – del 3 Ta ut muffinsformen ur ugnen och pressa till pajdegen mot kanterna för att göra plats får fyllningen.
27. Skeda ner the crème fraîche-blandningen i pajskalen.
28. Grädda i övre delen av ugnen – sätt en timer på 8 minuter.
29. Kyckling – del 4 Häll piri piri-såsen i en lagom stor ugnsform med galler över.
30. Lägg paprikan åt sidan och lägg kycklingen i såsen.
31. Strö timjan över kycklingen.
32. Sätt in formen i mitten av ugnen.
33. Pajer – del 4 Hetta upp en liten kastrull.
34. Pressa ner saften från apelsinen och tillsätt 4 matskedar socker.
35. Rör och passa blandningen, men kom ihåg att den är jättehet så smaka inte på den.
36. Potatissallad - del 2 Finhacka röd chilli, och det mesta av koriandern på en skärbräda. Blanda ihop dem medan du hackar.
37. Tillsätt fetaosten och fortsätt hacka och blanda ihop.
38. Kyckling – del 5 Ta ut pajerna ut ugnen och flytta upp kycklingen längst upp i ugnen.
39. Stek i 10 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
40. Pajer – del 5 Häll lite av karamellsåsen över varje paj.
41. Ställ pajerna åt sidan så att fyllningen får stelna.
42. Sallad Blanda ruccolan direkt i påsen med extra jungfruolivolja, en rejäl nypa salt och peppar samt saften från en halv citron.
43. Häll upp salladen i en skål.
44. Potatissallad – del 3 Kontrollera att potatisen är färdig.
45. Ta en hjälp av en tång och krama ut saften ur citronen över potatisen.
46. Blanda ner korianderblandningen från skärbrädan och blanda samman alltihop.
47. Salta och peppra.
48. Avslutning Ta ut kycklingen ur ugnen och dekorera med några korianderblad.
49. Servera med potatissallad och ruccolasallad.