Enjoy Life's Cookies for Everyone

tisdag 13 december 2011

Saffransbullar med vanilj


Dessa bullar är nog de godaste jag har ätit. De är väldigt saftiga och har en smak av vanilj. Det blir väldigt gott ihop med saffranen. Första gången jag fick smaka den var från en påsse som min svärmor hade bakat. Och de var som sagt jätte goda.
I stället för att göra lussebullar i år så kommer jag göra dessa.


Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl

Fyllning

200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.

Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.Sätt ugnen på 250ºC.Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.TipsBlanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.