Enjoy Life's Cookies for Everyone

torsdag 10 november 2011

En efterättsbok.


Min man beställde en hel del böcker igenom Adlibris igår, och när man beställer för en viss summa får man erbjudande om att köpa en bok lite billigare. Och själv klart var det ju en bok i min smak. Mina efterrätter av Elisabeth Johansson.
Ska bli spännande och se hur den är när den kommer på posten sen.
Lovar att skriva om vad jag tycker om den när jag väll har fått den.

Klassisk kladdkaka




I måndags var det kladdkakans dag, och det missade jag helt och hållet. Men jag får väll fira det till helgen i stället. Det här receptet brukar jag använda mig av när jag gör kladdkaka. Det är lätt och gott och hämtat ur boken Kladdkakor av Maria Öhrn





Du behöver:
Ströbröd
100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjö
l4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
3. Smält smöret på låg värme.
4. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar.
6. Häll smeten i formen och grädda cirka 20 minuter.

Chokladkräm med whiskeymarinerade jordgubbar



En efterätt som jag gjorde i sommars var Chokladkräm med Whiskeymarinerade jordgubbar.
Den blev väldigt god. Fast man ska inte använda sig av bakchoklad till detta utan man måste nog satsa på en något dyrare. För då blir det mycket godare.

Detta är en dessert som med fördel kan göras dagen innan.

Mörk Chokladkräm:
100g vit choklad
50g mörk choklad
1½dl grädde
1 krm kardemumma
½ tsk smör

Hacka den vita och mörka chokladen och kardemumma
och slå över chokladen.
Rör tills chokladen smält
Rör ner smöret tills det smält.
Häll upp i portionsformar eller glas.
Ställ in i kylen minst 6 timmar.

Vit Chokladkräm
150g vit choklad
1dl grädde
2 tsk whiskey

Hacka den vita chokladen.
Koka upp grädden och slå över chokladen.
Rör tills chokladen smält. Tillsätt whiskey i och rör om. Häll upp i en form, ställ in i kyllen minst 6 timmar. Klicka eller spritsa över den mörka chokladkrämen. Ställ in i kylen.


Whiskymarinerade jordgubbar

8 stora jordgubbar
1-2 msk whisky
1 msk socker eller flytande honung
Pistagenötter

Skölj och rensa jordgubbarna. Skriva och blanda med whiskey och socker eller honung.
Lägg de whiskeymarinerade jordgubbar över chokladkrämen.
Garnera med hackade pistagenötter.