Enjoy Life's Cookies for Everyone

tisdag 3 april 2012

Blogg 76 av 100 Lax och romtårta





PORTIONER:
10
Ingredienser
75 g smör
ca 200 g kavring


Fyllning
150 g kallrökt lax i skivor
200 g varmröktlax
3/4 dl finskuren dill
1 burk röd stenbitsrom (à 75 g)
1 1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 krm peppar
Garnering fin hackad rödlök dill

Gör så här:
Smält smöret. Skär brödet i bitar. Mixa det i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixning.Tryck ut blandningen på bottnen i en plastfolie klädd form, ca 24 cm i diameter (för 10 port).Ställ i kylen ca 2 timmar.Fyllning: Skär den kall rökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med gaffel. Rör ihop båda laxsorterna, dill, rom, majonnäs, crème fraiche och peppar.Lyft upp brödbottnen och ta bort plasten. Lägg bottnen på ett fat. Bred ut fyllningen på brödbottnen. Ställ i kylen fram till servering.Garnera med finhackad rödlök och dill precis före servering.

För alla
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.

Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd matfett och crème fraiche som är laktosfria. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen.

Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja). Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen.

Gör äggfri: kontrollera brödet. Välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den med lite fransk senap och dragon.