Enjoy Life's Cookies for Everyone

lördag 22 oktober 2011

Per Morbergs oxsvanssoppa


För någon månad sedan bestämde sig min man för att göra oxsvanssoppa.
Han hade sett ett program när Per Morberg hade lagat det på tv.
Hur gått kan det egentligen vara med oxsvanssoppa?
Det låter inte som en jätte höjdare i min öron precis men man får ge det en chans i alla fall. Efter några timmars kokande av köttet blev det till att plocka bort köttet från benen. Och sen börja den sista till lagningen av soppan.
När det hela kvar klar så serverades det hela med potatis.
Detta är en rätt som jag blev väldigt förtjust i och tycker att den är väll värd att smaka om du aldrig har ätit något sådant innan.
Passar väldigt bra nu så här till hösten.

Per Morbergs oxsvanssoppa recept finner du här nedan för.


Antal portioner: 4
Ingredienser

1 kg huggen oxsvans
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 st morot
1 st palsternacka
0.5 kruka kruka timjan
0.5 kruka rosmarin
0.5 kruka persilja
3 msk tomatpuré
Salt & peppar

Gör så här

1. Skär grönsakerna grovt. Bryn oxsvansarna i olja till de har fått färg.

2. Lägg i grönsakerna och bryn en stund till.

3. När allt har fått färg, lägg alltsammans i en kastrull och fyll upp med vatten tills det täcker.

4. Koka upp och skumma av. Krydda med salt, peppar och örterna (obs spara lite av varje till servering).

5. Låt koka mycket sakta under lock i 3-4 timmar eller till köttet släpper lätt från benen.

6. När köttet är klart. Sila av buljongen och koka ner den till hälften.

7. Lägg tillbaka köttet och koka upp kort. Smaka av, om det behövs, med salt eller peppar.

8. Servera med resten av örterna i en djup tallrik och eventuellt kokt potatis.


Restaurang Grill


I veckan visade svt ett program med Niklas mat. Niklas ska praktisera på restaurang Grill i Stockholm. Efter att han har varit där en vecka ska han skapa en egen rätt som ska platsa på restaurangens meny. På Grill är deras specialitet kött, och de grillar köttet på koll inne i restaurangen.
programmet var rätt bra, och man blev ju klart sugen på att gå ditt och äta.
Restaurangen ägs av Melker Andersson, och ligger på Drottninggatan 89


Du som läser detta och kanske bor i Stockholm, har ni varit där och ätit?
Vad tyckte ni om maten och är det värt att äta där?
Eller så kanske ni vet någon annan bra restaurang som man kan besöka när man är i Stockholm.

Menyn och bilden på deras restaurang kök har jag hämtat på deras hemsida: http://www.grill.se/