Enjoy Life's Cookies for Everyone

fredag 11 november 2011

Glutten- och äggfria, Lussekatter

En av mina barns kusin tål inte mjölk. Och då blir det ofta svårt att bjuda på något både när det gäller mat och bullar. Så jag började leta lite på nätet och se vad jag kunde hitta. Det som jag hittade och som man kan göra nu när det snart är lucia är ju att baka några fina lussekatter. Så fort jag hittar andra bra recept både på bakvärk och mat kommer jag lägga ut det här på min blogg.




Det här behöver du:
Satsen ger 30-35 lussekatter
50 g jäst för söta degar
150 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
2 msk fiberhusk (finns att köpa i de flesta större affärer)
2 förpackningar saffran
1 ½ dl vit baksirap eller socker
½ tsk salt
1 l glutenfri fin mjölmix utan mjölk
Glutenfri mjölmix till utbakning Kallt kaffe att pensla med Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Degen blir bäst om du gör den i en hushållsassistent.Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans med lite socker i en mortel.
Smula jästen i degbunken.
Smält margarinet, häll i havredrycken och värm till 37-38 grader.
Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Häll över resten av vätskan.
Häll i fiberhusk, vispa runt lite och låt det stå och svälla i 10 minuter. Häll i baksirap eller socker samt salt, saffran och mjöl.
Arbeta degen i maskinen i fem minuter, den ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa i 30 minuter under duk.Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Knåda den inte, utan skär loss bitar som du försiktigt rullar med hjälp av mjölade händer.
Degen är lösare och känns ömtåligare än deg gjord på vetemjöl, så var lätt på handen när du arbetar med den.
Forma lussekatter av rullarna och lägg dem på smorda bakplåtar eller plåtar med bakplåtspapper.
Tryck försiktigt i russin. Låt jäsa under duk i 25 minuter.
Pensla med kallt kaffe (för färgens skull, tål du ägg kan du pensla med det).
Grädda i mitten av ugnen i 220 grader i cirka 8 minuter.
Tips! Vit baksirap och fiberhusk hjälper till att hålla degen saftig.

Per Mobergs Persikopaj



Äppelpaj har jag gjort ett par gånger så det ska bli roligt att prova på att göra någon annan sorts paj. I programmet den stora matresan gjorde Per Moberg en persikopaj, vilket jag tycket så både god och lätt gjord ut. Man kanske skulle ta och göra den till fars dag.Vad ska ni bjuda på för gott till farsdag?

IngredienserPajdeg
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Mandelkräm
200 g sötmandel, skållad
150 g smör, rumstempererat
100 g strösocker
1 st citron, skalet
1 dl vetemjöl
2 st ägg
6 st färska persikor
1 dl aprikosmarmelad

Hallonsås
400 g hallon (frysta, upptinade går bra)
2 msk florsocker
0.5–1 dl vatten
Tillbehör
Vispgrädde
Gör så här1. Pajdeg
Skär smöret till degen i kuber och mixa snabbt ihop det med mjöl och vatten till en slät deg i en matberedare.
2. Klä en pajform (cirka 24 cm i diameter) med degen och låt den stå i kylskåpet i 1 timme.
3. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda pajskalet i 10–15 minuter.
5. Mandelkräm
Mixa mandeln fint i matberedaren, tillsätt resten av ingredienserna till mandelkrämen och kör tills det blir en kräm.
6. Fördela mandelkrämen jämnt i pajskalet.
7. Skiva persikorna och lägg skivorna tätt i formen.
8. Grädda pajen i 30–40 minuter.
9. Smält under tiden aprikosmarmeladen på låg värme i en liten kastrull.
10. Pensla på marmeladen på pajen när det återstår 5 minuter i ugnen
.11. Servera pajbitarna på en spegel av hallonsås, garnerade med en klick grädde.
12. Hallonsås
Mixa hastigt ihop ingredienserna.
13. Passera blandningen genom en sil och späd eventuellt med mer vatten.