Enjoy Life's Cookies for Everyone

fredag 10 juni 2011

Så här blev tårtan.






Så här blev tårtan när den var klar.
Med lite glass så blev den helt underbar. Kanske skulle ha valt till lite bär också men det får man ta nästa gång man gör en sådan.

Chokladtårta med mjölkchokladfudge



Här om kvällen satt jag och tittade om jag kunde hitta någon rolig bakblogg. Jag hade tänkt mig att jag skulle göra några goda muffins och för att hitta lite insperation så hittade jag en blogg.
Det är en tjej vid namn Linnéa Johannson. På hennes blogg finns en tårta som jag fastnade för på en gång. Den visade jag för min man och han tyckte den såg god ut.
Även tårtor har jag aldrig gjort så det skulle bli spännande och se hur det skulle gå.
Men läser man bara recepten så är det inte så svårt. Och jag fick till en tårta också.



Till en tårta:
125 gram smör
2½ dl strösocker
4 ägg
2½ dl vetemjöl [150gram]
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe

Fudgeglasyr:
350 gram mjölkchoklad
50 gram smör
1½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
ev. 1 tsk päronkonjak/likör

1. Smör och bröa en rund form med löstagbar kant [~22 cm i diameter] Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke [vetemjöl, vaniljsocker, bakpluver & kakao] Vänd sedan försiktigt ner i äggvispet tillsammans med kaffe och smält smör.
3. Häll smeten i formen & grädda längst ner i ungen, 175grader, i ca 40min. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna i formen.
4. Hacka chokladen grovt. Häll smör, grädde & sirap [+ ev. päronlikör] i en kastrull. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen. Låt svalna.
5. Dela kakan på mitten och fukta bottnarna med kallt kaffe. När glasyren börjar tjockna [tar ca 30min] bred hälften av den över ena bottnen. Lägg på nästa botten och toppa med resterande glasyr. Förvara i kylskåp, och tårtan blir bara godare om den får stå i kyl över natten.

Receptet är hämtat från Mia Öhrns fina bok Fler kladdkakor och från en blogg som heter http://baktokig.blogg.se/.

Rulltårtor med äppelmos


I rasande tempo gjorde jag dess utom några kakor till.
Det blev två rulltårtor och en tårta.
Jag har aldrig gjort rulltårtor innan men någon gång måste ju vara den första. Det jag inte kan förstå är varför jag inte har gjort det här innan. Det gick fort och det var smidigt att göra. Rulltårtor är något som jag kommer göra fler gånger.

Rulltårta

Rulltårta med äppelmos som fyllning

Den här rulltårtan gör du snabbt och lätt om du följer instruktionerna.
Tid: 20 minuter
1 rulltårta
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
Fyllning:
2 dl äppelmos eller fast sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt etc
Gör så här:
Sätt på ugnen så att den är varm när du du vispat ihop smeten.

Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner bakpulvret. Vispa ner mjölet försiktigt. Vispa ner mjölken/grädden till en jämn smet.


Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.


Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200 grader i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat med varmluft. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.


Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.) Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.

Nöttoppar




Dagen började med att jag gjorde nöttoppar.
Jag har faktiskt aldrig provat att göra sådan innan men tyckte att de både såg lätta ut att göra och väldigt goda.
Jag har hämtat receptet i Leila Lindholms bok A piece of cake.



Ingredienser
50 50 g smör
200 200 g hasselnötter
1 1 msk kaffebönor (kan uteslutas om man vill)
1 1 dl strösocker
1 1 st ekologiskt ägg

Hela hasselnötter till dekoration

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret.

3. Mixa hasselnötterna och kaffebönorna till ett fint pulver i matberedare.

4. Blanda nötterna och kaffet med smör, strösocker och ägg.

5. Klicka ut massan på en plåt med bakplåtspapper och forma smeten med fingrarna till toppar.

6. Sätt en hasselnöt i varje topp.

7. Grädda gyllene i mitten av ugnen, cirka 18 minuter.

8. Låt svalna på plåten.