Enjoy Life's Cookies for Everyone

fredag 17 augusti 2012

Äppelpaj


I kväll var jag över hos våran granne för att plocka lite äpplen hos dem.
De har två äppelträd som var fulla av äpplen. Barnen gillade det verkligen att plocka äpplen. Min minsta tyckte det var så trevligt med alla äpplen att hon till och med var på de som var ruttna. Kan ju säga att jag personligen inte tyckte det var lika trevligt.
Efter att hade plockat en stor påse med äpplen var min tanke att vi skulle göra äppelmos och äppelmuffens. Fast det tyckte inte min stora tjej. Hon ville att mamma skulle göra en äppelpaj och hon skulle hjälpa mig. Som vanligt slutar det alltid med att jag gör allt baklandet själv.
Det gick ju bra i alla fall.
Och äppelpajen blev mycket god, det blev till och med en till våra grannar.

Receptet är för 4-6 personer.
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2-1 tsk kanel
3-4 dl skivat eller tärnat äpple

Gör så här:
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg. Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i skivat eller tärnat äpple, strö över kanel och sockra lite lätt. Fördela sedan smuldegen över äppelbitarna och grädda i cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.