Enjoy Life's Cookies for Everyone

onsdag 4 januari 2012

Citron- och marängkaka


Detta är nog den godaste kakan som jag har ätit.
Och själv klart ska man bjuda den med lite vanilj glass.
Dess utom är den inte så svår att göra heler.
Så mitt tips är om nu ska göra någn kaka och bjuda på så ska ni göra den är.


Ingredienser
250 gram smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2 st citroner, finrivet skal av 1 och saften av 2
3 st ägg 3 st äggula(or), (spar vitorna till marängen)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng
3 st äggvita(or)
1,5 dl strösocker

Tillagning
Ca 20 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker. Vispa i citronskal och saft, samt ägg och äggulor. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten.
3. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd liten långpanna, 30x24 cm.
4. Maräng: Vispa upp äggvitorna i en separat skål. Vispa i sockret och vispa till en fin och blank marängsmet. Bred marängen över kakan och grädda längst ner i ugnen 30-35 minuter.

Veteknäcke


Knäcke har jag aldrig gjort. Det är något som jag måste prova mig på att göra. Hittade faktiskt ett recept i boken mina efterätter som inte värkade så jätte svåra att göra.När man gör dessa måste man kavla de jätte tuna. De bli lite sega om de är tjocka.



ingredienser 6brödkakor
12 gjäst
2,5 dl vatten, kallt
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 dl rågsikt
3 dl rågmjöl, (150 g)
4 dl vetemjöl, (240 g)
rågsikt, och rågmjöl, till utbakning

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Smula jästen i en bunke. Häll på det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta ihop till en fast deg. Låt degen vila i kylen ca 10 min.
3. Dela degen i 6 bitar och forma till runda bullar. Kavla ut till rektangulära kakor, ca 20 x 28 cm, på rejält mjölad arbetsbänk. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen 5-6 min. Vänd bröden och grädda ca 5 min på andra sidan.
Låt bröden kallna på galler.

aprikossnittar





Att göra egna snittar är ingen konst.De är lätta att göra och jag lovar dig att du kommer bli huvudpersonen på bjudningen.

Recept
Ger dig 35-40 kakor
Ingredienser
1½ dl strösocker
250 gsmör, kallt i tärningar
2 st ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
2 dl aprikosmarmelad

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C
Blanda socker och mjöl
Rör i äggen ett i taget
Vänd i mjöl och hjorthornssalt
Blanda ihop till en deg
Dela degen i 4 bitar
Rulla ut till 4 längder
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
Platta till längderna något
Gör en lång skåra i mitten och fyll med aprikosmarmelad
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills längderna börjar bli gyllenbruna i kanterna

GLASYR
Rör ihop ingredienserna i en skål
Spritsa eller ringla på de varma längderna
Låt dem svalna något och skär upp längderna på snedden

Muffins får det nog bli.

I julklapp fick jag en bok med 500 muffins recept. Då blev det oftast lite svårare att bestämma sig för att det är just de här jag vill baka. Efter en stunds letande hittade jag ett recept som föll mig i smaken.
glaserade blåbärs- & limemuffins låter himla gott.
Får nog bli att baka något mer kanske. Efter att ha blädrat igenom nästan alla bakböker jag äger.
Blev det inte alls det jag hade tänkt mig att baka. I boken Mina efterrätter hittade jag rätt många bak värk jag ska baka. Ska bara bestämma mig för vilket av recepten jag ska välja. För hoppnings viss har jag bestämt mig tills jag är i affären.