Enjoy Life's Cookies for Everyone

fredag 11 november 2011

Per Mobergs Persikopaj



Äppelpaj har jag gjort ett par gånger så det ska bli roligt att prova på att göra någon annan sorts paj. I programmet den stora matresan gjorde Per Moberg en persikopaj, vilket jag tycket så både god och lätt gjord ut. Man kanske skulle ta och göra den till fars dag.Vad ska ni bjuda på för gott till farsdag?

IngredienserPajdeg
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Mandelkräm
200 g sötmandel, skållad
150 g smör, rumstempererat
100 g strösocker
1 st citron, skalet
1 dl vetemjöl
2 st ägg
6 st färska persikor
1 dl aprikosmarmelad

Hallonsås
400 g hallon (frysta, upptinade går bra)
2 msk florsocker
0.5–1 dl vatten
Tillbehör
Vispgrädde
Gör så här1. Pajdeg
Skär smöret till degen i kuber och mixa snabbt ihop det med mjöl och vatten till en slät deg i en matberedare.
2. Klä en pajform (cirka 24 cm i diameter) med degen och låt den stå i kylskåpet i 1 timme.
3. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda pajskalet i 10–15 minuter.
5. Mandelkräm
Mixa mandeln fint i matberedaren, tillsätt resten av ingredienserna till mandelkrämen och kör tills det blir en kräm.
6. Fördela mandelkrämen jämnt i pajskalet.
7. Skiva persikorna och lägg skivorna tätt i formen.
8. Grädda pajen i 30–40 minuter.
9. Smält under tiden aprikosmarmeladen på låg värme i en liten kastrull.
10. Pensla på marmeladen på pajen när det återstår 5 minuter i ugnen
.11. Servera pajbitarna på en spegel av hallonsås, garnerade med en klick grädde.
12. Hallonsås
Mixa hastigt ihop ingredienserna.
13. Passera blandningen genom en sil och späd eventuellt med mer vatten.

1 kommentarer:

Skicka en kommentar