Enjoy Life's Cookies for Everyone

onsdag 1 februari 2012

#blogg 19 av 100 Sveriges mästerkock


I kvällens Sveriges mästerkock blev de indelade i två lag. De skulle lagga till lamm, och göra en chokladtårta. Lamm är klart en storfavorit hos mig och chokladtårta till efterätt gör det ju inte mindre fel. Skulle jag vara med vet jag inte om jag skulle klara av att göra varken det enna eller det andra. Nja jag skulle kanske mer bränna ner köket eller något sådant. Jag föredrar att titta på programmet.


Lammstek

Ingredienser

1,3kg lammstek utan ben (ca1,8kg med ben)
4 msk olivolja
Salt

Svartpeppar, nymalen
4-5 st vitlöksklyftor (kan uteslutas)
Några kvistar timjan eller rosmarin

Pommes Boulangère
1 kg mjölig potatis
80 g smör
2 st gul lök
Några kvistar färsk timjan
1-2 st vitlöksklyftor
1 l buljong


Gör så här

1. Lammstek

Putsa bort synliga hinnor från stekens utsid.

2. Stick hål in i steken med en liten skalkniv.

3. Skala och dela vitlöksklyftorna och tryck in dem i hålen i steken.

4. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Bryn eventuellt steken runt om för smakens skull (gärna i smör).

7. Sätt in lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.

8. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur.

9. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna.

10. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.

11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den.

12. Pommes Boulangère
Sätt ugnen på 200 grader.

13. Skala och skiva potatisen med mandolin eller vass kniv i skivor à 3 millimeter. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten.

14. Skala och skiva löken tunt.

15. Smält hälften av smöret i en stekpanna.

16. Fräs lök, vitlök och timjan på svag värme tills löken är mjuk.

17. Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper.

18. Smörj en ungsfast form och lägg först ett lager potatisskivor, bred sen ut hälften av löken över dem, sen ett nytt lager potatis. Därpå resten av löken och ännu ett lager potatis.

19. Koka upp hönsbuljongen och häll den försiktigt över potatisen.

20. Klicka ut det resterande smöret ovanpå potatisen.

21. Baka i ca 35-40 minuter tills potatisen är mjuk och översta lagret lätt brynt


1 kommentarer:

Jimmie Lannér sa...

Det här såg oxå gott ut :)

Skicka en kommentar