Efter att ha förundras och funderat och tänkt. Blev jag ju
bra tvungen att fråga min vän Sanna hur hon hade gått till väga med sina
tårtor. Alla tårtor som hon har gjort var jag ju bara tvungen att spara ner på
datorn. Vilket jag har gjort, och där ligger de så fint. Jag har funderat så
länge på att skriva om Sanna och hennes underbara tårtor.
Nu har jag äntligen gjort en intervju med henne.
Sanna har bakat tårtor på detta viset sen januari. Hon har
även bakat tårtor innan men då vanliga.. Hur kommer det sig att du började baka
tårtor? Min dotter, Emmy, fyllde tre år i januari och jag ville göra en
speciell tårta till henne. Emmys kusinbarn fyller en månad tidigare och han
fick en jättehärlig bilar tårta som en bekant till kusinen hade gjort. Då fick
jag för första gången upp ögonen för den sortens tårtor. Så jag bestämde mig
för en Barbie tårta till Emmy. Jag höll på i en hel evighet med den kändes det
som och så kunde vi ändå inte ha kalaset utan fick ta med tårtan till sjukhuset
och äta den där. Men personalen på sjukhuset blev glada som fick äta en massa
tårta. Den blev egentligen inte alls bra men den var en början iallafall.
Jag använder ju allt möjligt som fyllning till mina tårtor
så någon speciell favorit har jag väl inte riktigt. Skulle vara dumlefluffen då
kanske som är så jätte god, annars är det nog själva tårtbotten som jag gillar.
Den är enkel och lätt och smakar gott och så blir den hög så man lätt kan dela
den i tre delar.
När man ska göra en sådan här tårta första gången så är det
bra med ett bra tårtrecept. Min delar jag enkelt i tre bottnar så har jag hela
basen. När man sen vill utveckla sig lite så är det ju kul med tårtor med olika
bottnar med olika smaker så man inte bara varierar sig med fyllningen. Sen vill
jag tipsa om alla underbara sidor och bloggar på nätet. Där kan du få all info
och tips och inspiration du behöver. Tårtdecor, strössel och annat, kakburken
är en annan bra sida. De har inte bara produkter du behöver utan även tips och
tekniker så man lär sig hur man gör tex en ros. Sen finns det så många fina
bloggar med tårtälskare i Sverige, och man kan bara söka på tex barbietårta på
Google så kan du få massor av bilder till inspiration. Sen rekommenderar jag
att man lägger ihop tårtan en dag innan och gärna i den form du bakade bottnen
i. Täck den med plast som du sen kan dra åt runt tårtan och ställ i kylen. Då
är tårtan stabil när du ska dekorera den. Och ska du bara täcka den med
smörkräm och vill ha den slät och jämn så gör du den upp och ner. Ett lager
smörkräm på bakplåtspapper och på med en botten sen fyllning en botten till
osv. Sen spacklar du sidorna och in i kylen att hårdna. Sen vänder man den och
drar bort pappret och har då en rak fin överdel på tårtan och raka fina kanter.
Sen kan man ta ett bra hushållspapper och dra på sidorna för att jämna till
ännu mer om man vill. Bara inte pappret luddar!! Alla tycker ju inte om
sockerpasta eller marsipan och då är det bra att bara använda sig av en god
smörkräm.
Jag äter ju inte på fik så ofta så jag har ingen speciell
favorit att gå till. Jag tycker det bästa är att fika hos mina vänner:) de gör
alltid så goda kakor och cupcakes!! Men jag är ju ett stort fan av cake boss
som man kan se på kanalen tlc. Han gör så häftiga tårtor!! Finns inga gränser i
hans fantasi. Allt är möjligt.
Förutom de sidor jag redan nämnt så kan jag rekommendera
tårtkonst, tårtspecialisten, mycakes, cakecentral och wilton. Men det finns så
många!!!
Jag läser gärna wiltons böcker och så har jag en som heter
det bästa från magnolia bakery i new york som är trevlig. Men mest läser jag på
nätet, olika bloggar och testar deras recept. Finns så mycket kul.
När jag bakar tårtor gör jag det man vill ha. Försöker
åtminstone. För ett tag sen ville en ha en tårta till ett kräftkalas, så då
blev det en kräfta på tårtan. Första gången jag gjorde något sådant men det
gick, jag vill prova det mesta. Jag tycker det är roligast att göra "
fina" tårtor, alltså med blommor och fina mönster och pärlor osv. Men visst
är det kul med temattårtor också. Det bästa är liten bastanke från kunden och
att jag sen får fria händer med det.
Ja jag bakar och säljer på beställning. När jag känner att
jag hinner. Är alltid lite nervöst ifall min dotter skulle bli sjuk men än så
länge har det gått bra. Man kan ju förbereda mycket i förväg och det
underlättar. Jag har haft svårt att ta riktigt betalt för det jag gör men nu
har jag tittat runt lite bad andra tar och bestämt att jag tar minst 30 kr per
bit och minsta beställning är 10 bitar. Sen är priset lite olika beroende på
vad man vill ha för tårta och hur avancerad den är. Där är jag väl fortfarande
lite dålig på att ta extra betalt eftersom jag tycker det är svårt att
prissätta mitt eget arbete. Sen blir det ju ingen vinst för mig. Materialet
till dess tårtor är dyrt och man får köpa in många verktyg för att kunna göra
det kunderna vill ha så jag ligger inte på plus än på långa vägar:)
Jag har ju tänkt börja med en sida av nåt slag, blogg eller
på fb, men har inte riktigt kommit dit än. Jag har en mailadress dit man kan
vända sig om man vill beställa en tårta eller bara vill höra sig för om
möjligheten finns. Bara tänk på att vara ute i god tid eftersom det kan behövas
köpa in material.
De tårtor som Sanna har gjort.
Tack underbara Sanna, för att du ställde upp och ville svara
på mina frågor.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar