Enjoy Life's Cookies for Everyone

måndag 22 oktober 2012

En tårtbagare nära dig


Efter att ha förundras och funderat och tänkt. Blev jag ju bra tvungen att fråga min vän Sanna hur hon hade gått till väga med sina tårtor. Alla tårtor som hon har gjort var jag ju bara tvungen att spara ner på datorn. Vilket jag har gjort, och där ligger de så fint. Jag har funderat så länge på att skriva om Sanna och hennes underbara tårtor.
Nu har jag äntligen gjort en intervju med henne.

Sanna har bakat tårtor på detta viset sen januari. Hon har även bakat tårtor innan men då vanliga.. Hur kommer det sig att du började baka tårtor? Min dotter, Emmy, fyllde tre år i januari och jag ville göra en speciell tårta till henne. Emmys kusinbarn fyller en månad tidigare och han fick en jättehärlig bilar tårta som en bekant till kusinen hade gjort. Då fick jag för första gången upp ögonen för den sortens tårtor. Så jag bestämde mig för en Barbie tårta till Emmy. Jag höll på i en hel evighet med den kändes det som och så kunde vi ändå inte ha kalaset utan fick ta med tårtan till sjukhuset och äta den där. Men personalen på sjukhuset blev glada som fick äta en massa tårta. Den blev egentligen inte alls bra men den var en början iallafall.
Jag använder ju allt möjligt som fyllning till mina tårtor så någon speciell favorit har jag väl inte riktigt. Skulle vara dumlefluffen då kanske som är så jätte god, annars är det nog själva tårtbotten som jag gillar. Den är enkel och lätt och smakar gott och så blir den hög så man lätt kan dela den i tre delar.
När man ska göra en sådan här tårta första gången så är det bra med ett bra tårtrecept. Min delar jag enkelt i tre bottnar så har jag hela basen. När man sen vill utveckla sig lite så är det ju kul med tårtor med olika bottnar med olika smaker så man inte bara varierar sig med fyllningen. Sen vill jag tipsa om alla underbara sidor och bloggar på nätet. Där kan du få all info och tips och inspiration du behöver. Tårtdecor, strössel och annat, kakburken är en annan bra sida. De har inte bara produkter du behöver utan även tips och tekniker så man lär sig hur man gör tex en ros. Sen finns det så många fina bloggar med tårtälskare i Sverige, och man kan bara söka på tex barbietårta på Google så kan du få massor av bilder till inspiration. Sen rekommenderar jag att man lägger ihop tårtan en dag innan och gärna i den form du bakade bottnen i. Täck den med plast som du sen kan dra åt runt tårtan och ställ i kylen. Då är tårtan stabil när du ska dekorera den. Och ska du bara täcka den med smörkräm och vill ha den slät och jämn så gör du den upp och ner. Ett lager smörkräm på bakplåtspapper och på med en botten sen fyllning en botten till osv. Sen spacklar du sidorna och in i kylen att hårdna. Sen vänder man den och drar bort pappret och har då en rak fin överdel på tårtan och raka fina kanter. Sen kan man ta ett bra hushållspapper och dra på sidorna för att jämna till ännu mer om man vill. Bara inte pappret luddar!! Alla tycker ju inte om sockerpasta eller marsipan  och då är det bra att bara använda sig av en god smörkräm.
Jag äter ju inte på fik så ofta så jag har ingen speciell favorit att gå till. Jag tycker det bästa är att fika hos mina vänner:) de gör alltid så goda kakor och cupcakes!! Men jag är ju ett stort fan av cake boss som man kan se på kanalen tlc. Han gör så häftiga tårtor!! Finns inga gränser i hans fantasi. Allt är möjligt.

Förutom de sidor jag redan nämnt så kan jag rekommendera tårtkonst, tårtspecialisten, mycakes, cakecentral och wilton. Men det finns så många!!!
Jag läser gärna wiltons böcker och så har jag en som heter det bästa från magnolia bakery i new york som är trevlig. Men mest läser jag på nätet, olika bloggar och testar deras recept. Finns så mycket kul.
När jag bakar tårtor gör jag det man vill ha. Försöker åtminstone. För ett tag sen ville en ha en tårta till ett kräftkalas, så då blev det en kräfta på tårtan. Första gången jag gjorde något sådant men det gick, jag vill prova det mesta. Jag tycker det är roligast att göra " fina" tårtor, alltså med blommor och fina mönster och pärlor osv. Men visst är det kul med temattårtor också. Det bästa är liten bastanke från kunden och att jag sen får fria händer med det.
Ja jag bakar och säljer på beställning. När jag känner att jag hinner. Är alltid lite nervöst ifall min dotter skulle bli sjuk men än så länge har det gått bra. Man kan ju förbereda mycket i förväg och det underlättar. Jag har haft svårt att ta riktigt betalt för det jag gör men nu har jag tittat runt lite bad andra tar och bestämt att jag tar minst 30 kr per bit och minsta beställning är 10 bitar. Sen är priset lite olika beroende på vad man vill ha för tårta och hur avancerad den är. Där är jag väl fortfarande lite dålig på att ta extra betalt eftersom jag tycker det är svårt att prissätta mitt eget arbete. Sen blir det ju ingen vinst för mig. Materialet till dess tårtor är dyrt och man får köpa in många verktyg för att kunna göra det kunderna vill ha så jag ligger inte på plus än på långa vägar:)
Jag har ju tänkt börja med en sida av nåt slag, blogg eller på fb, men har inte riktigt kommit dit än. Jag har en mailadress dit man kan vända sig om man vill beställa en tårta eller bara vill höra sig för om möjligheten finns. Bara tänk på att vara ute i god tid eftersom det kan behövas köpa in material. 


De tårtor som Sanna har gjort.
Tack underbara Sanna, för att du ställde upp och ville svara på mina frågor.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar